Portre çizimi konusundaki teknik ve birikimlerimizi (takip edenler bilir) sitemizde ki birçok yazımızda sizlerle paylaşmaya çalıştık. Karakalem resim nasıl çizilir? Karakalem resim çiziminde kullanılan teknikler nelerdir? Hepsi bu yazımızda.
Selamlar portreresim.com takipçileri. Karakalem portre siparişleri son hızıyla devam ediyor. Bu ilgi ve tercihlerinden dolayı değerli müşterilerimize ve ziyaretçilerimize sonsuz teşekkürler. Bize karakalem resim siparişi vermek isteyen müşterilerimizin haricinde, karakalem resim dersi almak isteyen ziyaretçilerimizde oluyor. Son zamanlarda “Karakalem resim dersi veriyor musunuz? “,” Karakalem resim kursu açacak mısınız? “Cümleleri bu aralar en çok duyduğumuz cümleler arasında yer almakta. Son söyleyeceğimiz sözü en baştan söyleyecek olursak; bu konuda gerçekten yardımcı olmayı çok isterdik. Ancak, zamanımızın büyük kısmın karakalem portre siparişlerini hazırlayarak ve kalan kısmında da kişisel çalışmalarımıza harcayarak geçirdiğimizden dolayı, resim dersi vermek ya da kurs açmak gibi taleplere zaman ayıramayacağımızı, üzülerek belirtmek istiyoruz. Bu konuda anlayışınıza sığınıyoruz. Ancak yine de karakalem portre çizmek konusunda merakı olanlar, karakalem resim ile amatörce ilgilenenler, yeteneğini geliştirmek isteyenler için kendi profesyonel tecrübelerimizi, resim çizim tekniklerimizi, her daim sitemiz üzerinden paylaştık ve paylaşmaya da devam edeceğiz.
Portre çizimi konusundaki teknik ve birikimlerimizi (takip edenler bilir) sitemizde ki birçok yazımızda sizlerle paylaşmaya çalıştık. Karakalem resim nasıl çizilir? Karakalem resim çiziminde kullanılan teknikler nelerdir? Karakalem resim çiziminde kullanılan malzmeler nelerdir? Gibi resim çizmeye yeni başlayanlar için, karakalem resim teknikleri ile ilgili merak edilen konuları bütün ayrıntıları ile göstermek adına, adım adım ve bazen de oldukça sade anlatımlarımız ile birçok yazımız internet sitemizde hali hazırda yer almakta. Bu paylaşımlarımızın birçok insan tarafından takip edildiğini, beğenildiğini, sitemize yapılan yorumlardan, bize gönderilen maillerden ve telefon ile bize ulaşan takipçilerimizin bizzat konuşmalarından biliyoruz. Bu paylaşımlarımızın bir şekilde karşılık bulduğunu ve anlatımlarımızdan birilerinin istifade ettiğini bilmek, gerçekten bizim için aşırı derecede mutluluk sebebi. Bilgi paylaşıldıkça artar.
Bu anlamda sizler ile tecrübelerimizi paylaşmayı çok önemsiyoruz. Kendi kişisel profesyonellik serüvenimizde, aldığımız dersleri, edindiğimiz tecrübeleri, karşılaştığımız tüm teknik zorlukları ve bu zorluklar karşısında ürettiğimiz çözümleri, yeri geldikçe sizler ile paylaşmaya devam edeceğiz. Bu sebeple karakalem resim konusunda rastlayabileceğiniz zorluklar ile baş edebilmenize yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bilgileri, sizlerle özellikle paylaşmaya özen gösteriyoruz.
Yeteneği olsun veya olmasın, herkes resim çizebilir. Tabi bu altın kural, her işte olduğu gibi, yapmak istediğiniz şeyi ne kadar istediğiniz ile ilgilidir. Başarmayı ne kadar çok isterseniz o ölçüde başarılı olabilirsiniz. Büyük bir isteğiniz ve gayretiniz varsa ve resim çizmeyede merakınız var sa, başarısız olmak gibi bir durum sizin için söz konusu olamaz. Bu konuda size garanti veriyoruz. Bunun içinde diyoruz ki; Karakalem resim dersimizin birinci kuralı “istemek, çalışmak ve sabretmek” olarak belirleyebiliriz.
Özelliklede sabır konusunda birkaç söz söylemek gerekirse; bütün sanat dallarında olduğu gibi karakalem resime de yeni başlayanlar oldukça sabırsız davranırlar. Ve hemen her şeyi birkaç el hareketi ile çizmeyi isterler. Bu durum bir müddet sonra kararsızlığa ve karamsarlığa yol açar. Canlı şahit oldukları veya youtube gibi sitelerden mükemmel resimler çizen ressamları görüp, bir an evvel o ressamlar gibi sanat icra etmek isteyenler var. Halbuki o ressamların bu seviyeye gelebilmek için arka planda neler yaşadıklarını bir bilseler. Bu seviyeye gelmek için ne kadar çok çalıştıklarını, nelerden feragat ettiklerini bir bilseler… Yani öyle parmak şıplatarak olmuyor. Hanımlar, beyler; Sabır gösterirseniz, çizimleriniz geliştiğini göreceksiniz. İlk çizimlerinizi bir kenara saklayın, birkaç ay aradan sonra aynı şeyi tekrar çizip yan yana koyun. İki çizimi incelediğinizde kaydettiğiniz ilerlemeyi görebilirsiniz.
Mükemmel bir çizim yapmak için çalışmak şart! Bunu bir kere bilmelisiniz. Saçlarınıza ak düşünceye kadar çalışıp, sonra profesyonel derecede çizimler yapabileceğinizi düşünerek karamsarlığa da kapılmayın. Kendi hayat tecrübelerinizden hatırlayın. El becerinizi geliştirmek için gittiğiniz herhangi bir kursta, örneğin enstrüman çalmayı öğrenmek için gittiğiniz bir kurs diyelim… Her gün, ufak ufak öğrendiğiniz yeni bilgiler ve teknikler sonucunda, ne kadar mesafe kat ettiğinizi birkaç hafta içinde hayretle görüp “Ben gerçekten bayağı öğrenmişim ya…” dediğiniz anları bir düşünün. Ya da yabancı dil eğitimi için başladığınız bir kursta buna güzel bir örnek olabilir. Birkaç haftanın sonunda çatır çatır İngilizce konuşuyormuşsunuz hissine kapılırsınız ya. Bütün bu gelişmelerin sonucunda hep şu cümleyi kurarız. “Keşke çok daha önce başlamış olsaydım şu ……” deriz. “Şimdi kim bilir hangi seviyede olurdum?”. Ama “Hiçbir şey için geç kalınmış sayılmayız!” diye güzel bir söz var. Bu kesinlikle harika bir cümle. Hemen şimdi, neyi başarmak istiyorsanız ertelemeyin ve başlayın. Başlamayı düşünmeyi bırak, Başla!
Karakalem resim çizmeyi öğrenmek isteyenler için bazı zorluklar aşılamaz gibi görebilirler. Bunun birçok nedeni olabilir. Bu zorlukları hemen ortadan kaldırabilecek sihirli bir değneğimiz maalesef yok. Ancak karşılaşılan zorluklar üç aşağı beş yukarı belli başlıdır. Büyük bir oranda kişinin kendi hatalı değerlendirmeleri ve sabırsızlığı sebebiyle oluşur. İşte hafızadan çıkartılmaması gerekli birkaç nokta. Pratik yaparsanız ilerlersiniz. İlerlemek her daim imkân dahilindedir. Kabiliyet tabi mühimdir; fakat ihtiras, kararlılık ve zekâ sizi çok daha ileri noktalara götürür. İlk aşamalarda sunulan alıştırmaları ne kadar sık tekrarlarsanız o kadar ilerlersiniz. Biz de bu alıştırmaların tümünü bıkıp usanmadan yaptık ve hala yapmaya devam ediyoruz. Alıştırma yapmak algılama hem de özgüven anlamında sizi daima ileri taşır. Hangi noktadan başlıyor olursanız olun, bu alıştırmalar oldukça önemlidir.
Beynimiz öyle muazzam bir organ ki, neleri yapabileceğini, sınırlarını henüz bilimsel olarak geldiğimiz seviyede bile tam olarak bilemiyoruz. Beynimiz ile ilgili ortaya çıkarılan bilimsel gerçekler sonucunda, bu organımıza hayranlık duymamak elde değildir. Yapmak istediğiniz her ne ise beyninize pozitif komutlar göndermeniz yeterli. Yeter ki isteyin. Karakalem resim çizmek iyi bir el becerisi gibi gözükse de aslında arka planda beyin ile el kol koordinasyonun birlikte yaptığı iş birliği olarak görebiliriz. Bir işi yapmaya karar veren beynimiz, o tercihini gerçekleştirmek için, bünyesinde yer alan devasa kütüphanesinde, o işle alakalı ne kadar veri var ise hepsini mili saniyeler içinde tarayarak ilgili dosyalar içinde bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirme neticesinde, uygulamayı gerçekleştirecek uzuvlara sinyaller, komutlar gönderir. Bu şekilde eylem gerçekleştirilir. Her ne kadar resim çiziminde ellerimiz çiziyor gibi görünse de bu eylemi gerçekleştiren organımız aslında beynimizdir. Ellerimiz, beyinden gelen komutlar aracılığı ile çalışır. Bir bakıma beynimiz, resim çizmeyle alakalı edindiği bütün bilgileri, ellerimize aktarır. Beyin ne kadar çok şey biliyorsa eller o kadar çok doğru hareketler yapar.
Resim çizme becerisi doğuştan gelen bir yetenek gibi görünse de, sonradan öğrenilmiş doğru bilgi ve teknikler ile de geliştirilebilir. Yetenek, bir konudaki merakımızın farkına varmamız, yani eğilimlerimizi fark etmemiz halidir. Yetenek öğrenilmiş bir bilgi ile desteklendiğinde taçlanır. Bir disiplin içinde, doğru bilgi ve teknikler uygulanarak profesyonel çizimler yapabilirsiniz. Bunların yanında hayal gücünüzü ve kendi tarzınızı da eklerseniz iyi bir ressam olma yolunda ilerliyorsunuz demektir. İnsanların görmediklerini gören, hayal gücünü zorlayan, ilginç tarz ve teknikler ile yeni bir şeyler sunan ressamlar günümüzde halen popülerliğini koruyorlar. Sizde kendinizi sınırlamayın. Resim yaşadığımız dünyayı bütün renkleriyle, yaşadıklarımızın bizde bıraktığı etkileri ifade etmek konusunda, kusursuz bir araçtır. Resim yaparken herhangi bir kalıbın içine kendinizi koymayın. Kendinizi ve kaleminizi özgür bırakın. Resim, kişisel bir özgürlük ifadesidir. Resim yapmak, hakiki kişiliğiniz ve neler hissettiğinizin, dışa vurmuşluğudur. Resim sanatının en özel yanı budur.
Çizdiğin bir resmin hiçbir benzeri yoktur. Ve her şeyi ile size aittir. Aynı insanların karakterleri gibi. Çizdiğiniz her resim sizin için özel olmalıdır. Başkalarına beğendirmek gibi bir çaba içine asla girmeyin. Sizin için asıl önemli olan şey, bir şeyler çizmiş olmanızdır. Tabiri caizse; kendini bilmez insanların resimleriniz hakkındaki olumsuz eleştirilerine sakın kulak asmayın. Onlar yetenek katilleridirler. Düşünmeden konuşurlar ve acımasızdırlar. Sakın bu tuzağa düşmeyin. Yapıcı eleştirilere sözümüz yok tabi. Ama siz kimlerden bahsettiğimizi zaten biliyorsunuz.
Resim çizmeye kolay şeyleri çizerek başlayabilirsiniz. Örneğin bir elma, armut, kibrit kutusu veya bir çay bardağı olabilir. Bu objeleri veya çevrenizde gördüğünüz, sizi çokta zorlamayacak nesneleri seçerek, çizim alıştırmaları yapabilirsiniz. Elinizden geldikçe, çok çizim alıştırması yapın. Çizim yaptıkça kaleminiz daha da güçlenecektir. Bu alıştırmalarınızın ile beraber, kendi tarzınızı ve çizim karakterinizi oluşturacaksınız. İlk zamanlar çizimleriniz size basit gibi görünebilir. Bu sizi resimden soğutmasın. Asıl büyük tehlike bu duyguya kapılmanızdır. Kendinizi başarısız bulursanız, resim çizmeyi bırakabilirsiniz. Asıl büyük sorun işte budur. Yani pes etmeniz, vaz geçmiş olmanız. Sabır, bu noktada ihtiyaç duyduğunuz yegâne olgudur. İstediğiniz seviyeye erişmek istiyorsanız sabırlı olmalısınız. Dikkat ettiyseniz sabır konusuna yazımızın birçok kısmında değiniyoruz. Acele etmek yok!
Çiziminizde sorunlar yaşarsanız, eski alıştırmalarınıza dönüp bakın. İyi çizebilmeyi istiyorsanız, kuvvetli bir tekniğin getirdiği özgüvene mutlaka sahip olmalısınız. Güçlükleri birer birer değerlendirin. Hatalı olduğunuzu gördüğünüz çizimlerinizde, of puf etmeden hemen düzeltmeye çalışın. Bir sorunun üstesinden gelebildiğinizi görmek, çizim ile alakalı başka sorunları da düzeltebileceğiniz konusunda size “özgüven” kazandıracaktır. Hatalı çizgilerinizin zamanla azaldığını görecek, çalışmalarınızın başka alanlarının da geliştiğini fark edeceksiniz. Çabalarınızın karşılığını alamadığınızı düşündüğünüzde gerilmemeye ve sinirlenmemeye çalışın. ‘Güzel çizimler’ yapabilme endişesine kapılmayın. Hatalarınızı düzeltmeye devam edin. Hata yapmanın keyfini çıkarın.
Başka sanatçıların resimlerine, çizimlerine olabildiğince göz atın. Mümkünse profesyonel ressamları çizim yaparken seyredin. (Sokak ressamları olabilir, ya da video siteleri…). Bu vesileyle çok daha çabuk ilerleme kaydedebilirsiniz. Çalışmalarınızın hiçbirini hemen bir kenara atmayın. Yeni tamamlanmış bir çizimi o an için objektif bir gözle görebilmek güçtür. Tamamlandığını düşündüğünüz bir çizimi bir gün sonra baktığınızda farklı, bir hafta sonra baktığınızda farklı değerlendireceksiniz. İsterseniz bunu test edebilirsiniz. Ne demek istediğimizi bu süreyi kullandıktan sonra anlayacaksınız. Ayrıca çizimini tamamladığınız resimlerinizi atmaya mı, saklamaya değer olduğuna hemen karar vermeyin. Biraz eserlerinize zaman tanıyın. Örneğin bir yıl sonra çizimlerinize tekrar baktığınızda gereken elemelerinizi yapabilirsiniz. Yeni başlayanların için bu çok daha elzem bir durumdur. En kötü olduğunu düşündükleri karakalem resimlerini bile saklamalarını öneririz. İlk zamanlardaki çizimleri ile şimdiki çizimleri arasındaki farkı görüp, aradaki ilerlemeyi görünce acayip keyif alacaklarından eminiz. Unutmayın ki “Zafere giden yol ilk adımla başlar.” Başarılı olmuş insanların, başlangıçta birer çaylak olduklarını amatör olarak başladıklarını unutmayın.
Resim çizmek günlük yaşantınıza iyice girmeye başlayınca, hayatınıza yeni bir nitelik kazandırdığını fark edeceksiniz. Çizimler yaptıkça, dünyayı her şeyi ile değişik bir biçimde görmeye başlayacaksınız. Görsel dünya bir sanatçı için ilgi çekici öğelerle doludur. Tıpkı matrix filmlerinde olduğu gibi. Kahramanımız Neo baktığı herşeyi bilgisayar kodları gibi görüdüğü sahneleri hatırlıyor musunuz? Sizde Gözünüze çarpan her somut şeyin, çizilmiş halinin nasıl olabileceğini zihninizde bir anlık canlandıracak, sizi heyecanlandıran bir durumun sabırsızca çizimini yapmak için heyecanlanacaksınız. Gördüğünüz her şey, yaşamın kıymetini artırır. Şekiller, renkler, ışık, gölge, hareket, tüm bu öğeler dünyayı bir şölen haline getirir. Tabi bu noktada kazandığınız zenginlik algısının sizi pratik yapma ve denemeye devam etme konularında cesaretlendireceğini ve teşvik edeceğini düşünüyoruz.
Görsel algı tamamen ışık enerjisine bağımlıdır. Işık olmadan algı yoktur. Her algı, ışığın varlığına karşılık gelir. Nesnelerin yüzeyleri üzerindeki girintiler ve çıkıntılar, eğrilikler, kırılmalar, çeşitli dokular, varlıklar, ışığın insidans açısına bağlı olarak farklı bir açık koyu bir görünüm yaratacaktır. Görsel algı için ışık şarttır. Algıyı yaratan temel faktör IŞIKTIR. Bilgilerin%80’inden fazlası ışıkla (algısal olarak) elde edilir. Derinliği, yoğunluğu ve kalıcılığı ile ışığa etkisi ile anlamlandırabiliriz. Varlığın sınırını tanımlayan, onu diğer kişiden ayıran, nesnenin yerine noktayı tutan ışıktır. Bu bilgi, resim sanatlarının inşasında esas oluşturur. Resim ve görsel sanatlar ile ilgilenenler ışık ve gölge etkisini kavramak zorundadırlar. Gözümüz, ışığın açığa çıkardığı maddelerin görüntüsünü, retinadan geçirerek beynimize iletir. Beynimizde bu görüntüyü en küçük ayrıntısına kadar, tüm detaylarıyla yorumlar. Dünyamızda yer alan her şeyi görebiliyor olmamızı sağlayan şey ışıktır. Işık, maddelerle etkileşime geçerek materyallerin hacmini, dokusunu ve yapısal özelliklerini açığa çıkarır. Resim çizmeye devam ettikçe ışık ve gölgenin resim üzerinde ne denli önemli etkisi olduğunu daha iyi kavrayacaksınız.
Evet, sevgili www. Portreresim.com ziyaretçileri. Bu makalemizde resim çizmek konusunda birtakım düşüncelerimizi kısa kısa sizler ile paylaşmaya çalıştık. Biraz dağınık, ortaya karışık bir derleme oldu. Farkındayız... Maalesef bir kitap bütünlüğünde bilgilerimizi sizlerle paylaşmak bizim için oldukça güç. Yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz gibi işlerimizin yoğunluğundan buna fırsat bulamıyoruz. Sadece işimiz ile ilgili merak edilenleri ve bakış açımızı sizler ile paylaşmaya çalışıyoruz. Ne mutlu bize ki zevk alarak yapabildiğimiz bir işimiz var. İşinden zevk alarak çalışan insanların oranı o kadar düşük ki. Yaptığımız iş hayranlık uyandıran bir sanat. Ve doğal olarakta birçok meraklısı var. Karakalem resim nasıl bu kadar güzel çiziyorsunuz? Karakalem göz nasıl çiziyorsunuz? Gibi karakalem resim çizmi ile ilgili yüzlerce soru soruluyor bizler…Zaten youtube gibi video sitelerinde karakalem resim çizimi ile ilgili sayısız video izleme şansına sahipsiniz. İzleyeceğiniz bu videoların sizi geliştirebileceğine inanıyoruz. Biz sadece karakalem resim çizimine yeni başlayanlar için, bakış açılarının nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Dağınık bir yazı kalem aldık kabul. Son olarak yine reklamlar diyoruz.
www.portreresim.com ailesi olarak müşterilerimize portre çizim ücretlerini, en minimum seviyede tutarak destek olacağımızı bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Ekonomik krizlere inat, değer verdiği kimselere karakalem portre hediye etmek isteyen müşterilerimize, bu bağlamda destek olacağımızı memnuniyetle ilan ediyoruz. Karakalem portre çizimleri beğenme garantilidir. Hoşnut olmadığınız çizimler için ücret iadesi yapıyoruz. Eş, dost, akrabalarınıza sürpriz hazırlamak ve bu kişileri sevindirmek isterseniz, yapacağınız işlem çok basit. Internet sitemiz üzerinden ya da whatsapp üzerinden bizlere, sevdiğiniz kişilerin çözünürlüğü yüksek, prestijli fotoğraflarını gönderiyorsunuz. Bizde benzetme garantili karakalem resimlerini çizerek, çizimleri korunaklı bir biçimde adresinize ulaştırıyoruz. Eşinizin dostunuzun, özetle bütün sevip değer verdiğiniz kimselerin yıllarca unutamayacağı ve sergilemekten gurur duyacakları, şahane karakalem çizimler vaat ediyoruz. Sizler de www.portreresim.com’un mutlu müşterilerinden bir tanesi olmak isterseniz bizimle iletişime geçmeniz kâfi. Kendinize iyi bakın.
Süpersiniz. Çizimleriniz harika...
YanıtlaSilçok güzel anlatmışsınız bir an önce resime başlamalıyım :)
YanıtlaSilResime başlayan ben cidden anlattığınız şeyleri yaşamaya başladım 8.sınıfım inş gzl istiyorum
YanıtlaSil