Herkese selamlar. Bugün sizlere adım adım karakalem resim başlıklı yazımızın devamı olarak yeni Karakalem resim çalışmasının bütün ...
Herkese selamlar. Bugün sizlere adım adım karakalem resim başlıklı yazımızın devamı olarak yeni Karakalem resim çalışmasının bütün çizim aşamalrını sizlerle paylaşacağız. Takip edenler bilir daha önce internet sitemizde Mel Gibson’un canlandırdığı William wallace karekterini çizim sürecini paylaşmıştık. Bugün yine ünlü bir oyuncu olan sinemanın en yakışıklılarından sayılan Brad Pitt’in Karakalem portre çiziminin bütün evrelerini deşifre edeceğiz. Burada amacımız resim çizmeye merakı olan arkadaşlarımıza bir nebze olsun faydamızın olabileceğine olan inancımızdır. Yani hava atma niyetimiz yok:)) Dilerseniz başlayalım; önce kullandığımız malzemeler: 1 kg un 1su bardağı süt:)) Konuyu sulandırmadan devam edelim. H kalem: Bu ince tonlu kalem resmimizin başlangıcında en fazla kullandığımız kalemdir arkadaşlar. H kalemiyle resmimizi ortalamak yüz hatlarını ortaya çıkarmak için serbestçe kullan dığımız bir kalemdir. Sayısız denemelerinizden sonra bulduğunuz doğru çizgileri bu kalem sayesinde sağlarız. 2B kalem,4B 8B kalemlerimiz Füzen kalem Hamur silgimiz ve karıştırıcı ve Kaliteli resim kağıdı olan şöhler kağıdı.
1. aşama:Yeni bir portre resme başlarken yaptığımız gibi portresini çizeceğimiz kişinin yüzünü resim kağıdımızın ortasına gelecek şekilde ayarlıyoruz.Sonra yine yüz kısmını üç eşit parçaya bölüyoruz.Aşağıda birinci resim incelendiğinde sanırız anlatmak istediğimiz daha net anlaşılır.
İlk resmimizde gördüğünüz üzere Brad Pittin yüzünü üç eşit parçaya böldük Testere filmi gibi:)) Çizgilerimizin başlangıç noktası ile bitiş noktalarını inceleyiniz.
Yüzün parçalarını yerli yerince oturtuk.Yani kaşları, gözleri, brunu, kulakları dudağı,hepsi gerçeğiyle örtüşecek şekilde, büyüklüklerini ,oranlarını ayarladıktan sonra çizdiğimiz gereksiz çizgileri hamur silgimizle ortadan kadlırdık ve birazcıkta gölgeli yerleri karanlıkta kalan alanları h kalemimizle hafiften belirginleştiriyoruz.Bundan sonra işimiz dahada kolaylaşacaktır.
Bu aşamada resmimizin durumuna göre karar verip bir yerden artık ince detaylar girmeye başlayarak ilerleme zamanımız geldi.Ben resmimizin sağ tarafından yavaş yavaş elimin altınada temiz bir kağıt bırakıp ince detayları çizmeye başladım Başın sağ tarafındaki saçları ortaya çıkardım.
Evet saçlara devam.Başın üst tarafındaki saçları da yine gerçek resmimize sadık kalacak şekilde ortaya çıkarmaya devam ediyoruz.Bu arada şunu belirtmekte fayda görüyorum. Benzetmek yerindeyse hani evimizi boyattığımız zaman belki dikkat etmişsinizidir.Boyacı ustaları önce bütün duvarları ilk kat boya ile boyarlar.Ardından ikinci kat boyası ve nihayet üçüncü kat boyama yapıldıktan sonra boyama olayı mükkemmel bir şekilde sonuçlanır.Bunu size söyleme amacım şu; mesela saçları çizdiğinizde daha sonra tekrar düzenleme yapacağınız için çok fazlada en ince ayrıntısına kadar yapmanıza gerek yok. zaten resmimizin tamamında bir kaç defa çizdiğimiz yerlerden, karaladığımız yerlerden tekrar geçeceğimiz için yanlışlarımızı sürekli düzeltme şansımız vardır.Zamen kaybetmemek adına saçları şöyle hızlı ve kabaca çizip geçiyoruz.
Evet saçları kabaca çizip, Brad kardeşimizin yüz kısmındaki detayları biraz daha belirginleştirelim.Gözleri biraz daha ortaya çıkaralım. Burnun gölge kısımlarını karalayalım.Pamuk yada kağıt peçeteyardımıyla kara
ladığımız alanları pürüzsüzleştirebilrsiniz.
Üsteki Portre resimde gördüğünüz gibi şekil oturunca gerisi sadece karalama kabiliyetinize kalır.İstediğiniz tonu yakalayana kadar kalemlerinizi konuşturmaya devam.Resim kalemini yumuşak ama hızlı hareketlerle
kağıdınızda hareket ettirin.
Adam gerçekten yakışıklı:)) bunun konumuzla alakası yok.Yüz kısmı ufak rötuşlar dışında nerdeyse bitti.
Burada yine hatırlatmakta fayda var.Biz burada çizim yapıyoruz resim çekmiyoruz.Portre resim çizdiğiniz zaman arka fonda olan biten herşeyi çizmek zorunda değilsinizdir. Yani portre resimde amaç neyi ön plana çıkarmak istiyorsanız bunu kağıda yansıtmaktır.Mesela portresini çizceğiniz birinin üzerinde bol desenli bir gömlek olduğunu düşünün.Bunu kağıda tamamen yansıtmak sadece tabiri caizse hammallıktır.Yapacağımız olay belki mesela gömleğin yakasını portremizde gömlek varmış izlenimi varmış gibi belirleyip resminizi bitirmek. kanatimce karakalem resimin güzelliğide burada kendini gösterir.internette rastlamışsınızdır.oldukça gerçekçi karakalem resim çalışmaları vardır.Bunlar elbette takdire şayandır .Okadar gerçekçi yapılırki siz bunun fotoğraf mı yoksa çizim mi olduğuna bir türlü inanamazsınız.Kanatimizce karakalem resim karakalem resim gibi durmalıdır deyip bu mevzuyu fazla uzatmadan sizlerin takdirine bırakalım.
Artık Portremizbüyük bir oranda bitti diyebiliriz.Ama ben karakalem resim karakalem gibi durmalıdır
dedik ya.ben resim ne kadar koyu görünürse o kadar göze hoş gelir diye düşünüp resmin tamamını bir kat
daha karalayacağım ve ...işte....
cok güzel
YanıtlaSilharika
YanıtlaSilçok çok başarılı
YanıtlaSilTeşekkürler çok güzel bir anlatım. Karakalem resim nasıl çizilir diğer derslerinizde ilgi ile takip ediyorum
YanıtlaSil