Merhaba Sevgili Portreresim Okurları. Bu gün sizlere adım adım kara kalem portre resim nasıl çizilir örnek resimler eşliğinde anlatma...
Merhaba Sevgili Portreresim Okurları. Bu gün sizlere adım adım kara kalem portre resim nasıl çizilir örnek resimler eşliğinde anlatmaya çalışacağım. A'dan Z'ye karakalem resimin neresinden nasıl başlanır hangi kalemler ve hangi yöntemler kullanılır, bu alandaki bilgimiz ve birikimimiz ölçüsünde ve mümkün olduğunca net ve açık bir ifade ile sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Umarım bu çalışmamız resim çizmeye meraklı arkadaşlarımıza faydalı olur. Dilerseniz hemen başlayalım. Baştan söyleyeyim her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır diye bir atasözümüz vardır ya, bunun gibi karakalem portre resim çiziminde de izlenen yol çizerden çizere değişmektedir. Karakalem resim portre çiziminde çizerin kendi takip ettiği yöntem ve tarz değişik olabilir. Burada anlatılanlar bu yöntemlerden sadece biridir. Zamanla sizlerde kendi resim çizme tarzınızı belirleye bilir ve ortaya harika eserler çıkartabilirsiniz. Yani portre çizimine nereden başlamalıyım sorusunun cevabı aslında daha çok sizde saklıdır. Zaman içinde portre resmi çizdikçe kendi tarzınız oluşacaktır.
Adım Adım Kara Kalem Portre Resim Nasıl Çizilir?
* Resim Çizmek için Kullanacağımız malzemeleri sıralayalım;
- H,2B,6B 0,5 Mekanik kalem,
- Füzen kalem,
- Hamur silgi,
- Karıştırıcı,
- Şöhler kağıt
* Karakalem Portre Çizimine Başlıyoruz...
Portre resim çiziminde kurallarımızdan biri portresini çizeceğimiz kişinin yüzünü yani baş kısmını kağıdımıza ortalamaktır. Bunun için kağıdın orta yerine uygun büyüklükte bir daire çizip yüzü bu daire içine yerleştirmektir.Göz kararı Kafa büyüklüğünü ayarlayıp tam resim kağıdımızın ortasına gelecek şekilde çizimimize başlıyoruz.
Resim-1 de gördüğünüz gibi kafanın duruş şekline göre burnu yukarıdan aşağıya dik bir vaziyette, tam burnun ortasından geçecek şekilde dikey çizgimizi çiziyoruz. Bu bizim merkez çizgimiz oluyor. Tabiri caizse yüzü ikiye ayıran çizgimiz budur. Daha sonra yüzü alın başlangıcından itibaren üç eşit parçaya bölecek şekilde dilimlere ayırıyoruz. Bu çizgilerimizin her biri daha sonra resmimizi kolay çizmek için işimize yarayacaktır. Dikkat ederseniz, sağ gözün buruna yakın bitiş yerinden aşağı inecek şekilde düz bir çizgi çizdiğimizde, bu bize dudağın başlangıç noktasını verecektir. Aynı şekilde diğer göz içinde aynı durum söz konusudur. Yukarıdan aşağı ikinci bölüm çizgimiz bizim kaş hizasıyla kulağın üst kısmını, ikinci alt bölüm çizgiside burun bitişiyle kulak bitişini belirler. 2 çizgimizle 3 çizgimizi ortadan ikiye böldüğümüzde bu da bizim göz büyüklüğümüzü belirler. Resmimizi dikkatli incelediğinizde bu durum daha net anlaşılmaktadır.
Bu formülümüz her resim için hemen hemen geçerlidir diyebiliriz. Yani portresi çizilecek kişilerin surat şekillerine göre bu oranlar az çok değişlik gösterebilir. Yani mesela burnu büyük biri için bu formülde birazcık şaşma olabilir yada ne bilelim ağzı normalden daha büyük biri için de keza birazcık formülümüz tutmayabilir. Ama olayın mantığı bu şekilde işler. Göz kararı portremizin ilk aşaması ne nerde nasıl duracak bunu belirledikten sonra sıra biraz daha detayları resmimize işlemeye geldi.
Resim-2 de gördüğünüz gibi kalemimizle serbest biçimde korkmadan kabaca saçları gördüğünüz şekilde, fazla detaylara girmeden belirgin yerlerini gösterecek şekilde karalıyoruz. Cesurca diyorum çünkü yanlış çizdiğiniz yerlerde silginizi kullanmaktan kimse sizi alıkoyamaz. Araştırma çizgileri denen korkusuz çizgilerimizle iyice resmimiz belirmeye başladı.
Sevgili arkadaşlar bu arada bir hatırlatma yapalım yeri gelmişken. Çizim yaparken resim kağıdınızla elinizin arasında temiz boş bir kağıt olmasının çok faydası olur. Karakalem resim çizenler çok iyi bilirler resim kalemleri biz resim kağıdı üzerinde işlemlerimizi yaparken hem elimizin alt tarafıyla beraber resim kağıdımız da da çok leke oluşmasına sebebiyet verir bunun için elimizin altında boş bir kaç kağıt mutlaka olsun. Hem kalem uçlarını sivriltmek için karalama kağıdı olarak da işimize yarar. İnce detayları çizerken kalemin uç tarafını müsvette kağdımızın üzerinde yuvarlayarak kalem ucunu inceltebiliriz. Bu küçük notu da burada yeri gelmişken belirttikten sonra diğer aşamamıza geçelim.
Resim-3'te gördüğünüz gibi saç kaba taslak çizilmiş fazla detaya girilmeden. Çizime başlarken ayırdığımız bölümler işimizi gördüğü için hamur silgimizi kullanarak(nazikçe) silindi. Her şeyi de silmenize gerek yok Karıştırıcımız aracılığıyla gereksiz araştırma çizgileri kağıt üzerinde dağıtabilirsiniz. Gözler en önemli kısım sayılır bana göre. Burada yine H kalemle araştıra araştıra bulduğumuz doğru çizgilerimizle gözler yerli yerince oturtuldu. Resimde gördüğünüz koyu alanları da 2B kalemle belirginleştirildi. Ayrıca yüzde ki gölgelendirmeleri yine asıl resme uygulayarak yine hafifçe vurgulandı. Gördüğünüz gibi bütün halinde ilerliyoruz. Yöntemimiz bu. Zaten bu aşamadan sonra resmin tamam mı? Devam mı? sorusunun cevabı belli olur. Yani portre çiziminiz bu aşamada size asıl resimle benzerlik anlamında umut veriyorsa sonraki aşamaları daha iştahla yapabilirsiniz. Yoksa zaten devam etmeyi düşünmezsiniz.
Resim-4 fazla anlatılacak bir durum gördüğünüz gibi yok. Biraz daha yanak ve çene bölgesi karalanıp dolgu yapılmış.
Resim-6 Saçlar 6B kalemle ve füzen kalem le belirginleştiriliyor. Yani bu aşamada işimizin daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Nedeni şu; Bundan sonraki aşama bizim karalamadaki ustalığımızda .Yani sabırlı bir şekilde dantel yapar gibi portremizde gerekli koyu olması gereken noktaları koyu daha az koyu olacak alanları da ona göre kalem darbeleri ve hareketleri ile sürdürüyoruz. Unutmayın sabır bu işin anahtarıdır. Ara sıra portre çiziminizi bırakıp şöyle bir kaç dakika başka bir şey ile ilgilenip tekrar çiziminize bakmayı deneyebilirsiniz. Böylece hatalarınızı görmek mümkün olabilir. Tonlamalarınızı, karalamalarınızı defalarca resminizin üzerinde geçerek istediğiniz kıvama gelene kadar yapmalısınız. Portremiz neredeyse tamamlanmak üzere.
Artık son düzenlemelerimiz. Saçlarda gerçeklik olgusu kazandırmak için üçgen şeklinde kestiğimiz silgimizi saç yapısına uygun darbelerle hafif saç telleri efekti veriyoruz. HB kalemimizle çok ince saç tellerini çiziyoruz. Asla saç çizerken gerçekteki gibi saç kıllarını tek tek çizmeye kalkışmayın. Buna ne zamanınız yeter ne de başarılı bir sonuç alırsınız. Burada asıl yapılması gereken resmimiz aslındaki gibi Saçın görünüşüne göre bölümlere ayırıp gereken yerlerde saçın hareketine göre karalayıp yer yer ince uçlu kalemle tel telmiş gibi göstermeye çalışmaktır. Sonrasında karıştırıcı(kulak pamuğu da olabilir)yardımı ile düzenlemek, işin sırrı bu.
Gördüğünüz gibi artık sona geldik hafif kirli sakalımızı göstermek için neredeyse her uç kalemle kağıdımıza hafif dokunuşlar gerçekleştirdik. Kirli sakal yada kısa saç çalışırken tek numara kalemle yapmamaya çalışın, çünkü gerçeklik duygusunu gördüğünüz gibi bu şekilde verebiliyoruz. Evet benden şimdilik bu kadar sevgili arkadaşlar.Umarım bu anlatımım yardımcı olmuştur. Karakalem resim çizimi konusunda düşünceleri yada tecrübeleri olan arkadaşlar varsa öğrenmekten keyif duyarım. Lütfen bilgilerinizi paylaşmaktan esirgemeyin. Kalın sağlıcakla..
Gerçekten hiç bu kadar net ve güzel bir anlatım okumamıştım. Sitenizi çok beğendim. Ben de sizin gibi Karakalem resim çizmek istiyorum. Acaba nasıl yapsam nerden başlasam veya kara kalem resim nasıl çizilir bunları öğrenmek istiyorum. Sitenizi bundan sonra da ilgi ile takip edeceğim.
YanıtlaSilSitemiz hakkındaki yorumlarınız için teşekkür ederiz. Karakalem Portre Resim hakkında Merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz olursa seve seve yardımcı oluruz.
YanıtlaSilmerhaba, benim bir sorum olacak sedat bey: resme yeteneğimiz olduğunu nasıl anlarız mesela bir fotografa bakarak onu ortalama bir şekilde benzetiyorsak bu yeteneğimz olduğunun belirtisimidir. ben bir kaçgündür karakalem bir şeyler çiziyorum iyi olmamakla beraber biraz benzete biliyorum.bu yapmış olduğum bakıp kopyalamakmı oluyor kendimden hiç bir şey katmıyorum birebir aynısını resmediyorum.yetenekli olmak için zihnimizdeki görüntüyü resmetmemizmi gerekiyor. Saygılar tesekkürler.
SilResim Çizmek yetenek değil, meraktır. Gerçekten karakalem resim çizmeye merakınız veya ilginiz var ise bu konuda gereken gayreti gösterebiliyorsanız ilerlemeniz için hiç bir sebep yoktur. Bir takım teknikler vardır ve bu teknikler zaman içinde öğrenilebilir. Ayrıca elinize hakimiyetiniz çizim yaptıkça aratacaktır. Önce gördüğünüz nesnelerin çizimini gerçekleştirin zamanla zihninizdekileri resim kağıdına aktarmak konusunda kabiliyet kazanabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
SilBaşarılar Dilerim (C:A)
YanıtlaSilbende dostum
Silben daha yeni başladım yeni başlayanler için ne önerirsiniz
YanıtlaSilSitemizde karakalem resim çizimi ile amatörce ilgilenenler için yardımcı olabilecek konular mevcuttur. Dilerseniz sitemizi inceleyebilirsiniz. Saygılarımızla...
Silben daha yeni başladım yeni başlayanlar için ne önerirsiniz
YanıtlaSilsaçlar nasıl çiziliyor karakalemde cok iyiyim ama saçları düzgün bir şekilde cizimiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz
YanıtlaSiltek kelimeyle mükemmel
YanıtlaSiliyidir iyi
YanıtlaSilresimle çok ilgileniyorum 10 yaşındayım resme karşı özel bi yeteneğim var doğuştan yetenek gibi..hatta öğretmeim çok yetenekli olduğum için sanat okullarının okullarının sınavına bni soktu inşallah kazanırım kazanırsam resimlerimi ilerde satmak ve bunu bi meslek olarak kullanmak istiyorum (k) (h)
YanıtlaSilAnlatiminiz benin için çok faydali oldu kara kaleme ciddi olarak başlama konusunda kararliyim.şimdiye kadar hep ayaküstü teknikaltyapim olmadan yaptigim calismalarim olmuştu.umarim guzel bi başlangıç olur bana da
YanıtlaSilçok teşekkür ederim çok net ve açık bir şekilde anlatmışınız :)
YanıtlaSilBen hic bilmiyorum ve ogrenmek cok istiyorum nolur bana ogretebilirmisiniz yani ilk olarak nasil baslayabilirim resme lutfen ????
YanıtlaSilSevgili arkadasşımız;resim çizimi konusunda yardımcı olmamızı istiyorsunuz.Ama öncelikle sizinle iletişim kurmamız için en azından bir mail adresinize ihtiyacımız var değil mi? :)
SilMerhabalar karakaleme baslama konusunda son derece kararliyim.kalem olarak hangi markayi onerirsiniz.olmazsa olmaz malzemeler ve diger tavsiyeleriniz bnm için çok önemli teşekkür ederim. ugurlu7734@outlook.com en kisa zamanda cvp vereceginizi umut ediyorum
SilMerhaba sitenize ilk defa giriyorum çok güzel ve yararlı bir site
YanıtlaSilBen 15 yaşındayım ve kara kalem çalışmalarına aşığım
Fakat okulum olgu icin pek uğrasamiyorum kurslarda ucretli oldugu u icin gidemiyorum en azindan tatillerdr e kendi basima ugrasmak kendimi gelustirmek istiyorum A 4 kagidina kursyn kslemle yapiyorum sizce boyle yol katedebilir miyim?
Ve sizden rcam yeni baslayanlar icin daha cok asamali resim paylasir misiniz ?
Şimdiden cok tesekkur ederim iyi günler..
Merhaba okudum ama aklıma karıstırıcı takıldı herhangi bi resmini atabilir misiniz ?
YanıtlaSilBu site sayesinde bilgilerim pekisti. Cok tesekkur ederim. Anlatiminiz harika
YanıtlaSilÇok Teşekkür ederiz... bu güzel yorumunuz için...
SilBen de isterim öğrenmek eğer yardımcı olursanız mail vere bilirim
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilYoğun iş tempomuzdan dolayı resim çizme konusunda merakı olan sevgili ziyaretçilerimize yardımcı olmak konusunda malesef yetersiz kalabiliyoruz. Anlayışınız için teşekür ederiz.
merhaba
YanıtlaSil.Bence sitenize burun göz dudak el ayak saclar bunlarin hepsini adim adim yerlestirirseniz daha iyi olur
Teşekkurler
Teşekkür Ederiz. Uyarınızı dikkate alacağız...
SilMerhaba bu siteye daha yeni girdim 11 yaşıma giricem inşallah anlatımın için teşekkür ederim sizin sayenizde karakalem çalışmasını öğrendim ve öğretmen resimden 100 verdi tekrar teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba bu siteye daha yeni girdim 11 yaşıma giricem inşallah anlatımın için teşekkür ederim sizin sayenizde karakalem çalışmasını öğrendim ve öğretmen resimden 100 verdi tekrar teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba Meryem,
SilSizin gibi resim çizimine merak salmış kardeşlerimize Resim çizdirmek konusunda yüreklendirdiysek ne mutlu bize . Başarılarınızın devamını dileriz.
Güzel bir anlatımınız var fakat sanki yeni başlayanlar için(mesela ben) biraz daha fazla adım olması lazım gibi. İlkokuldaki resim dersleri hariç tecrübem yok. Karakalem çizim öğrenme hakkında bir kitap alıp öğrenmeye başlamak istiyorum hangi kitabı önerirsiniz? Barrington Barber'ın Çizim Hakkında Öğrenmek İstediğiniz Her Şey'ini almayı düşünüyorum önerir misiniz?
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilSayın Azad112, Düşüncelerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz.İnternet sitemizde resim çizimi konusunda verilen bilgiler temel birkaç bilgidir. daha fazla bilgi edinmek için bu konuda yayınlanan eserlerden faydalanabilirsiniz.Bahs ettiğiniz kaynak iyi bir seçim olabilir sizin için.Saygılar...
ben mimarlık öğrencisiyim portre niye çizmeye çalışıyorsun diyebilirsiniz tabi ama bunu yapan her şeyi yapar diye düşünüyorum. anlatımınız gerçekten güzel çıkan sonuçlarda bu doğrultuda olunca teşekkür etmek istedim. ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler...
SilTeşekkürler...
Silmerhaba ben resimle bayağı bir süreden beri ilgileniyordum ama daha yeni adım atmış oldum... bu site için önerim; duyu organlarının ayrı ayrı, daha net bir şekilde adım adım anlatılsa daha iyi olur diye düşünüyorum.. mesela el, göz, burun çizimlerini ayrı bir şekilde ele alınsa daha iyi olur
YanıtlaSilTesekkür ederim cok guzel anlatmıssiniz bnde resim cizmeye yeni basladm merak ediyorum bircok seyi cizdigimde benzetebiliyorm istedigim sekli aliyo ama insan potresi cizmeye kalktigimda cok farkli birsey cikiyor alakasi olmayan acaba ne kadar surede cizmeye baslayabilirim ve neler yapmam gerekiyor
YanıtlaSilYa bende portre çiziyorum ama benzetmede sıkıntı yaşıyorum acaba nasıl güzel bir şekilde portre çözebilirim
YanıtlaSilYa bende portre çiziyorum ama benzetmede sıkıntı yaşıyorum acaba nasıl güzel bir şekilde portre çözebilirim
YanıtlaSilÇok güzel bir anlatımınız var, ve açıklayıcı bir şekliniz. Gerçekten çok, teşekkürler :')
YanıtlaSilÇok teşekkür ederiz.
Sil.Benim resime karşı ilgim var.Ama portre çizimlerim de benzetemiyorum.Sizce ne yapmalıyım.Bilgi verirseniz sevinirim:)
YanıtlaSilMerhaba;
SilBu minik sorunuzun çok geniş bir cevabı var:) Ama kısaca çok çok çizim yapmak ve tekniğinizi geliştirmek için araştırma yapmanız gerekmektedir. Bu şekilde kendinizi günden güne geliştiğini göreceksiniz. Hoşçakalın....
Ben daha yeni başlıycam. Daha önce çok bi deneyimim olmadı. Bana yardım eder misiniz. Neler yapmalıyım?
YanıtlaSilMerhaba;
SilSitemiz de yer alan resim için gerekli malzemeler ile ilgili yazımızı okumanızı ve portre çizimi ile ilgili kısaca değindiğimiz konuları incelemenizi tavsiye edebiliriz.
merhaba internetten yapım videoları izleyerek yol kat edebilir miyim
YanıtlaSilMerhaba;
YanıtlaSilEvet İneternet'ten izlediğiniz videolar ile elbette yol kat etmeniz mümkün. Ancak sadece çizim videolarını izlemekle kalmayın,bol bol alıştırmalar yapın. Göreceksiniz bir karakalem çizim becerilerinizi de bir hayli ilerleme sağlayacaksınız. Teşşekürler
Emeğinize sağlık gerçekten, işinizin hakkını her yolda vermişsiniz. Sağolun, iyi çalışmalar:)
YanıtlaSilVaooovv çizimler harika efsanesiniz..
YanıtlaSilçok şık olmuş kız arkadaşıma aldım ellerinize sağlık.
YanıtlaSilPaylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim, kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Çizimleriniz çok güzel..
YanıtlaSilMerhaba çok güzel anlatmışsınız, ellerinize sağlık acab bu ölçüyü cetvelemi ölçücez
YanıtlaSilMerhaba çok güzel anlatmışsınız. Elinize sağlık. acaba yüz ölçüğü cetvele mi ölçücez yoksa?
YanıtlaSilTebrik ederim ne güzel anlatmışsınız, sabrınıza bizzat şahit olduk :)
YanıtlaSil